Owocowe lato
Stefania Michałek z Pszowa poleca na upalne lato lekkie wypieki i desery z sezonowymi owocami.
Uwielbia gotować, przyrządzać, przyprawiać. W swojej kuchni wypróbowała już setki przepisów. Niektóre łączy, modyfikuje, inne wymyśla sama. Stefania Michałek z Pszowa od wielu lat pasjonuje się gotowaniem. Zarówno w swojej rodzinie, jak i wśród znajomych słynie z kulinarnych zdolności. Jak mówi, gotowanie nigdy jej nie nudzi. Lubi gotować obiady, piec ciasta. Nie sprawia mi to żadnej trudności. W kuchni czuję się najlepiej, kiedy mogę sama coś wymyślać. Cieszę się, kiedy tego pokroję, tego dodam, przyprawię i już powstaje coś nowego - mówi o swojej pasji pani Stefania. Na co dzień nie lubi siedzenia i narzekania. Pielęgnuje kwiaty wokół domu, czyta książki, występuje z zespołem Pszowiki. Życie to ruch, lubię coś robić. Lubię pomagać ludziom – mówi o sobie. Na upalne lato poleca naszym Czytelnikom lekkie wypieki oraz desery z sezonowymi owocami, których teraz sporo dojrzewa w ogrodach.
Ciasto Owocowe
Składniki:
25 dkg margaryny (ewentualnie masła), 20 dkg cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, 25 dkg mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
25 dkg margaryny (ewentualnie masła), 20 dkg cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, 25 dkg mąki oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Najpierw należy ucierać tłuszcz z cukrem i stopniowo dodawać po jednym jajku.
Następnie razem wymieszać mąkę z proszkiem i połączyć wszystkie składniki. Ciasto rozłożyć w formie wyłożonej papierem. Można na nim układać dowolne owoce, na przykład jabłka czy śliwki.
lekki deser owocowy. Składniki: 1 duży naturalny jogurt, 1 galaretka rozpuszczona w szklance wody.
Warto dobrać smak galaretki do smaku owoców, jeśli są to maliny, to galaretka powinna być też malinowa.
Należy poczekać aż stężeje i połączyć ją z jogurtem.
Warto dobrać smak galaretki do smaku owoców, jeśli są to maliny, to galaretka powinna być też malinowa.
Należy poczekać aż stężeje i połączyć ją z jogurtem.
Następnie masę rozłożyć na biszkopcie albo do pucharków, wyłożyć na wierzch owoce i zalać znów galaretką (2 opakowania na trzy szklanki wody).
(izis)