Najlepiej mówią i śpiewają
Ponad dwudziestu młodych artystów uczestniczyło w powiatowych eliminacjach 51 Ogólnopolskiego Konkursu Recytatorskiego.
W kategorii recytatorów pierwsze miejsce ex aequo przyznano Radosławowi Capandzie z ZSP 2 w Rydułtowach i Kamilowi Witkowi z ZS im. 14 Pułku Powstańców Śl. w Wodzisławiu Śl. Drugie miejsce zajął Denis Firla z ZSE w Wodzisławiu Śl., a trzecie Małgorzata Szajor z ZST w Wodzisławiu Śl.
W kategorii poezji śpiewanej zwyciężyła Żaneta Łukoszek z ZST w Wodzisławiu Śl. Drugi był Bartosz Michalczyk z ZSE w Wodzisławiu Śl. Wśród uczestników występujących w kategorii „wywiedzione ze słowa” pierwsze dwa miejsca zajęły uczennice II LO im. ks. prof. J. Tischnera w Wodzisławiu Śl. Triumfowała Marta Barysz, a druga była Barbara Elias. Trzeciego miejsca nie przyznano. Wyróżniono Żanetę Piątkowską z ZSP im. Sejmu Śląskiego w Radlinie. W kategorii teatru jednego aktora najlepsze były uczennice ZST w Wodzisławiu Śl. Najwyżej oceniono Olgę Bauerek, natomiast druga była Magdalena Chabuz. Najlepsi uczestnicy konkursu wezmą udział w eliminacjach wojewódzkich. Jeśli i tam się powiedzie, pojadą na finał krajowy konkursu.
Bartosz Michalczyk z ZSE w Wodzisławiu.
W ubiegłym roku uczestniczyłem w konkursie, ale tylko jako akompaniator do wierszy. Uznałem, że w kategorii poezji śpiewanej jest mało chłopaków i postanowiłem wystartować indywidualnie.
W ubiegłym roku uczestniczyłem w konkursie, ale tylko jako akompaniator do wierszy. Uznałem, że w kategorii poezji śpiewanej jest mało chłopaków i postanowiłem wystartować indywidualnie.
Estera Stankowiak z ZSE w Wodzisławiu.
Udział w konkursie to mój debiut. Zdecydowałam się na występ, ponieważ poezja śpiewana to moja pasja. Zaproponował mi to nauczyciel i potem wspólnie z nim się przygotowywałam.
Udział w konkursie to mój debiut. Zdecydowałam się na występ, ponieważ poezja śpiewana to moja pasja. Zaproponował mi to nauczyciel i potem wspólnie z nim się przygotowywałam.
Kamil Witek z ZS im. 14 Pułku Powstańców Śl. w Wodzisławiu, laureat I miejsca w kategorii recytatorów.
Jestem zaskoczony tym sukcesem. Rok temu nie miałem szczęścia, zająłem daleką pozycję. Poezja to moja pasja. Wiążę z nią przyszłość. Zamierzam studiować na PWST w Krakowie.
Jestem zaskoczony tym sukcesem. Rok temu nie miałem szczęścia, zająłem daleką pozycję. Poezja to moja pasja. Wiążę z nią przyszłość. Zamierzam studiować na PWST w Krakowie.
(raj)