Kangury z Jedłownika
Dwie uczennice Szkoły Podstawowej nr 2 w Jedłowniku znalazły się wśród laureatów Międzynarodowego Konkursu Matematycznego Kangur. W nagrodę pojadą na międzynarodowe wycieczki do Danii i Niemiec.
Justyna Duda zajęła pierwsze miejsce w Polsce zdobywając maksymalną liczbę punktów. Dzięki temu będzie miała okazję zwiedzić Legoland a także Safari Park w Danii.Zadania były łatwiejsze niż w zeszłym roku, ale trzeba było pomyśleć – opowiada Justyna. Przygotowując się do konkursu codziennie rozwiązywałam jeden test z Kangura z poprzednich lat. Bardzo lubię rozwiązywać różne łamigłówki matematyczne. Mam starszego brata, który chodzi do gimnazjum i rozwiązuję czasami zadania z jego podręczników. Gdy mam problem to się zwracam o pomoc do taty.
Justyna Duda jest wszechstronnie uzdolniona, w zeszłym roku zajęła pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie humanistycznym Omnibus, jest laureatką konkursu matematycznego Albus, zajęła 5. miejsce w ogólnopolskim konkursie Multitest organizowanym przez Centrum Edukacji Szkolnej. W zeszłym roku zajęła pierwsze miejsce II stopnia w Kangurze.
Danuta Materzok zajęła w tegorocznym Kangurze 3. miejsce w województwie śląskim. Nagrodą będzie wycieczka do Niemiec.
Interesuje mnie wszystko co jest związane z matematyką – mówi Danusia. Czytam książki matematyczne i robię zadania w domu. Te zainteresowania wyniosłam z domu, mama jest nauczycielką matematyki.
Danuta Materzok jest laureatką wojewódzkiego konkursu interdyscyplinarnego, otrzymała w nim 40 punktów i została zwolniona ze sprawdzianu po szóstej klasie podstawówki. Zajęła pierwsze miejsce w miejskim konkursie matematycznym i trzecie w powiatowym. Jako uczennica trzeciej klasy zajęła pierwsze miejsce w Kangurze.
(jak)