Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 27 (1411) Data wydania: 02.07.19
Czytaj e-gazetę

Kucharz, który gotował dla królowej Elżbiety II przyjechał do Rudyszwałdu

Granica państw dzieli, ale może też łączyć. Udowodniło to spotkanie, które zorganizowano w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej w Rudyszwałdzie. Realizowano tam projekt skierowany dla osób powyżej 50. roku życia. Korzystali seniorzy z Polski i Czech. A ich zadaniem było przygotowanie smacznych potraw. Nad całością czuwał gość specjalny, kucharz Michał Bałazy.

Przeróżne zapachy gotowanych dań, które unosiły się w rudyszwałdzkiej remizie, sprawiały, że chciało się tam pozostać na zawsze. Lepiej było już tylko po skosztowaniu potraw, a każdy kolejny kęs powodował, że kubki smakowe szalały z zachwytu. W środowe popołudnie 26 czerwca zorganizowano ostatnie działanie w ramach projektu „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior”* realizowanego przy współpracy Krzyżanowic i czeskich Szylerzowic. Seniorzy wykazywali się umiejętnościami kulinarnymi. A nad całością czuwał Michał Bałazy juror międzynarodowych konkursów kulinarnych oraz reprezentant Polski podczas prestiżowych wydarzeń kulturalnych i kulinarnych. W swoim dorobku ma przygotowywane potrawy podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu panowania królowej Elżbiety II, gotował dla następcy tronu Bahrajnu, szejka Nassera bin Hamada Al. Khalifa, prezydentów Polski Lecha Wałęsy i Bronisława Komorowskiego. Został okrzyknięty kucharzem gwiazd.

Spotkanie, jak i cały projekt, dedykowany został seniorom z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkiniom

Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Krzyżanowic oraz ich odpowiednikom po stronie czeskiej z Szylerzowic. Wśród gotujących kobiet spotkaliśmy wiceprzewodniczącą krzyżanowckiej rady gminy Beatę Płaczek. – Ten projekt łączy Polaków i Czechów. To dobra zabawa i wspólna biesiada – powiedziała nam B. Płaczek.

W ramach spotkania panie przygotowały m.in. kluski z wybranym dodatkiem, bo właśnie to danie było głównym bohaterem spotkania. Jednak pojawiały się także inne potrawy, czyli przeróżne mięsa czy sałatki. – Tutaj mamy do czynienia z seniorkami zrzeszonymi w kołach gospodyń wiejskich, czyli paniami z ogromną wiedzą i kompetencjami. To są całe lata gotowania dla rodzin, przyjaciół czy weselników – zauważył w rozmowie z Nowinami Michał Bałazy. – To pełne werwy i finezji panie, które chcą zaskoczyć. Patrząc na to, co się dzieje na stołach, to mam wrażenie, że znajduję się w Masterchefie – komentował z uznaniem, podkreślając, że polsko-czeskie gotowanie jest dobrą integracją. – Ważne są takie spotkania, jeżeli są miejsca przygraniczne, to świetnie, jeśli ci ludzie mogą obdarować się swoim doświadczeniem – dopowiedział kucharz.

Mimo że spotkanie nazwano konkursem kulinarnym, to nie przyznawano miejsc, bo całość miała być przede wszystkim dobrą zabawą, a nie rywalizacją. Michał Bałazy po degustacji, wspólnie z komisją konkursową, w skład której weszła również tłumaczka polsko-czeska Anna Musioł-Hetman oraz Czeszka Růžena Nováčková, wymieniał najlepsze elementy dań przygotowanych przez każdą z grup. – Życzyłbym sobie, aby w restauracjach właśnie tak smakowały dania, jak te dzisiaj – podkreślał kucharz. Jedna drużyna w szczególności zapadła jednak w sercu Michała Bałazego, było to KGW z Bieńkowic. – Rozwaliłyście system dziewczyny – mówił z uśmiechem gość specjalny. Zachęcał również gminę do organizacji kolejnego projektu, tym razem polegającego na przygotowaniu nalewek.

(mad)

*Projekt realizowany przy współpracy Krzyżanowic i Szylerzowic był podzielony na trzy etapy. Pierwszy obejmował warsztaty z zakresu zdrowia i bezpieczeństwa, drugi to cykl dwóch warsztatów kulinarnych, a trzeci to już wydanie folderu kulinarnego zawierającego przepisy kuchni śląskiej i czeskiej. Na realizację Krzyżanowice otrzymały niemal 62 tys. 700 zł. Dotacja pochodziła ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa RP.