Czym chata bogata
GZOKSiT, z pomocą Ślaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie, Powiatowego Zespółu Doradztwa w Raciborzu i Urzędu Gminy w Krzyżanowicach zorganizował tam tradycyjny kiermasz stroików i konkurs potraw światecznych pod hasłem „Nasze kulinarne dziedzictwo”. W konkursie potraw brały udział Koła Gospodyń Wiejskich z Roszkowa, Rudyszwałdu, Owsiszcz, Krzyżanowic, Chałupek, Bieńkowic i Tworkowa. – Cieszymy się, że panie co roku odpowiadają na nasze zaproszenie. Cieszymy się również z faktu, że w każdej miejscowości naszej gminy działa prężnie KGW bo dzięki tym paniom nasze tradycje i kultura mają szanse na przetrwanie – mówi Grzegorz Utracki, dyrektor GZOKSiTu.
Komisja kierując się prezencją, sposobem podania, dekoracją stołu, doborem naczyń oraz walorami smakowymi wyróżniła z każdego KGW dwie potrawy.
Kiermasz cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Ludzie przybywali całymi rodzinami by podpatrzeć, skosztować i zdobyć przepis na nowe oryginalne lub te nieco już zapomniane świąteczne smakołyki. Aby ich spróbować należało się śpieszyć, bo choć stoły uginały się od proponowanych dań, chętnych na nie było jeszcze więcej. Na dobre trawienie polecano kieliszek wyśmienitej miodówki a dla nieco przeziębionych czekała herbatka z rumem.
Podczas degustacji słuchano kolęd i pastorałek, wykonanych przez zespoły wokalne: dzieciecy z Krzyżanowic i „Syryniczki”.
Odwiedzający mogli także zakupić wykonane przez dzieci gustowne dekoracje świąteczne a tym samym wesprzeć finansowo świetlice oraz szkoły gminy.
Miodówka według przepisu Doroty Kuczery
Do przygotowania miodówki potrzebne będą: litr spirytusu, 16 łyżek prawdziwego miodu, litr przegotowanej wody. W schłodzonej wodzie rozpuścić miód, następnie powoli dodawać, ciągle mieszając, spirytus. Miodówkę zrobić najlepiej miesiąc przed podaniem. Napełnioną butelkę należy co jakiś czas obracać.
Makówki świąteczne według Krystyny Lamczyk
Pokrojoną na kawałki 1 bułkę zamoczyć na chwilę w mleku i ułożyć na misce. W osobnym garnku podgrzać 1 szklankę mleka. Wsypać do niego 0,5 kg maku i 1 szklankę cukru i zdjąć z ognia. Zmieszać wszystko na jednolitą masę i dodać bakalie: orzechy, migdały, figi, rodzynki. Gdy masa wystygnie nakładać ją łyżką na namoczoną bułkę. Na koniec posypać kokosem.
Urszula Bombik
Dzis jestem gosciem ale 2 lata temu w Kobyli tez bralam udzial w tym konkursie. U nas bylo wiecej zup a tutaj jest z kolei wiecej slodkosci. Pierwszy raz jadlam galert z ryby i bardzo mi smakowal.
Adam Wyleżoł
Skusilismy sie na „Moczke” KGW z Bienkowic. Jest inna niz u nas w domu ale bardzo dobra. Wszystko zalezy od bakalii, które sie doda. Moga byc orzechy, migdaly, nawet figi. Gotuje sie ja na kompocie z sliwek lub agrestu
Brygida Gitler
KGW Bienkowice mialo pyszne torty, które byly bardzo szybko zjedzone. W domu, gdyby zaliczyc kompot i desery do wigilijnych potraw, to rzeczywiscie mielibysmy ich 12 ale trudno jest to wszystko zjesc.
Adela Krawczyk
Bardzo mi smakowalo marcypanowe ciasto pan z Roszkowa. Wiekszosc potraw znam i wiem jak bardzo sa pracochlonne. Kazda gospodyni zrobi je inaczej, doda np. innej przyprawy ale sa to nasze tradycyjne potrawy.
Marta Kluger
Skosztowalam „Moczki” z Krzyzanowic. Ma troche inny smak niz moja domowa, jest troszke bardziej kwaskowata ale przeciez nikt nie gotuje tak samo. Kazda kucharka zrobi ja inaczej.
Basia Staniczek