Widoki do zapamiętania
W głównym wejściu dworca PKP, 10 listopada, otwarta została pokonkursowa wystawa fotograficzna „Ciemna strona miasta".
Miejsce zostało wybrane nieprzypadkowo. Raciborski dworzec to wstydliwa wizytówka miasta. - Jest wiele podobnych miejsc. Mieszkańcy zaczynają się przyzwyczajać do takich widoków, które stają się częścią krajobrazu, a powinny się zmieniać na lepsze - mówi Gabriela Lenartowicz, organizatorka konkursu. Przedsięwzięcie miało na celu zwrócenie uwagi na takie miejsca. Otwarcie wystawy było okazją do wręczenia nagród laureatom konkursu. Ich prace, oraz wszystkich osób biorących w nim udział, zostały rozwieszone na ścianach głównego wejścia dworca PKP. Z tych zdjęć powstanie album fotograficzny, który zostanie przekazany nowo wybranemu prezydentowi
Raciborza.
Jeśli w przyszłym roku odbędzie się kolejna edycja konkursu, będzie można porównać na fotografiach to, co się przez ten czas zmieniło.
Sławomir Kubiak nagroda główna, cykl pt. „Uroczy zakątek w centrum miasta"
Moje zdjęcia ukazują kamienice z ulic Chopina i Browarnej. Są bardzo urokliwe. Zrobiłem z tego fotoreportaż. Chciałem pokazać jak najwięcej problemów. W Raciborzu wiele mówi się np. o ekologii, a zdjęcia śmietników w centrum miasta pokazują co innego.
Paweł Marcisz wyróżnienie
Przedstawiłem tu mój punkt widzenia Raciborza. Takie widoki powinny ulec zmianie. Najgorszy jest dworzec PKP, okropny i straszny. Sfotografowałem także kamienicę znajdującą się na rogu ulic Londzina, Drewnianej i Długiej. Warto było się do niej dostać i zrobić te zdjęcia.
Edyta Kuryłowicz uczestniczka konkursu
Zrobiłam zdjęcia starego basenu i przejścia podziemnego. To jedyne takie przejście, na dodatek zamknięte i tak zdewastowane. To są właśnie ciemne strony naszego miasta. Widziałam zdjęcie basenu sprzed wojny. Różnica jest ogromna.
Jerzy Kunc uczestnik konkursu
Wziąłem udział w konkursie, bo zainteresowała mnie tematyka. Nie chodziło mi o artystyczne ujęcie, lecz ukazanie problemów, jakie mamy w Raciborzu. Basen przy ul. Bema zawsze mnie przyciągał. Jest zniszczony, zaniedbany. Na fotografii wygląda ładnie, ale trzeba to zmienić.
(Adk)