Za rok powtórka
Kasia Cholewa - uczennica III klasy gimnazjum w Zespole Szkół Ogólnokształcących jest laureatką III miejsca w ogólnopolskim Dyktandzie 2006.
Od pierwszej klasy podstawówki nie miałam problemów z pisaniem i często brałam udział w konkursach ortograficznych – mówi Kasia. Lubię czytać. Widząc wyrazy zapamiętuję ich pisownię. W tym roku mieszkanka Chałupek wzięła udział w dyktandzie w Jastrzębiu Zdroju. Zajęła tam pierwsze miejsce. To mnie zmobilizowało, żeby spróbować swoich sił w dyktandzie ogólnopolskim, po prostu chciałam się sprawdzić – wspomina.
O swoim zamiarze Kasia powiadomiła nauczycielkę języka polskiego Elżbietę Bedrunkę, która pomogła jej się przygotować. Raczej nie spodziewałam się, że znajdę się na podium. Kiedy ujrzałam poprawny tekst, spostrzegłam, że popełniłam kilka błędów. Niektóre słowa sprawiły mi trudność, musiałam się zastanawiać nad ich znaczeniem – wspomina. Tym większą radość poczuła, kiedy usłyszała o wynikach. W nagrodę za trzecie miejsce otrzymała aparat cyfrowy i dwutomowy słownik języka polskiego. Udało się też zebrać kilka autografów, m.in. Grażyny Barszczewskiej, Krzysztofa Materny.
Kasia jest piątkową uczennicą, ale najbardziej lubi przedmioty ścisłe – matematykę i chemię. W wolnych chwilach jeździ na rowerze, a zimą na nartach. W przyszłym roku chciałabym znowu wystartować w dyktandzie i będę się starała wypaść jeszcze lepiej – zapowiada.
(e.Ż)