Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 44 (759) Data wydania: 31.10.06

Swojskie nudle to podstawa

Podstawą niedzielnego obiadu w każdym śląskim domu obok klusek, rolady i „modrej” kapusty jest rosół z makaronem.
Mało która kobieta przypomina sobie, że jej babcia czy matka robiła kiedyś własny makaron domowy. Dziś stał się on prawdziwym rarytasem. W Bolesławiu furorę robią nudle pani Józefy, która robi makaron dla rodziny, wnuków a nawet sąsiadek. Ostatnio jej wyroby powędrowały aż do Holandii!
 
1. Pani Józefa mówi że najlepszy makaron jest wtedy, gdy jajka są swojskie, od własnych kur, z własnego gospodarstwa a mąka najlepiej tortowa. Przepis jest prosty: wybijamy do miski 10 jaj, dodajemy 1,2 kg mąki i wyrabiamy ciasto warzechą.
 
2. Nasza 71-letnia bohaterka, choć przyznaje, że praca ta jest trochę wyczerpująca, sama radzi sobie z wyrabianiem. „Ciasto musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt miękkie ani twarde”, instruuje wszystkie kucharki pani Józefa.
 
3. Trzeba użyć nieco siły by wyrobić ciasto rękoma na stolnicy. Przygotowane ciasto kroimy nożem na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę, która rozwałkuje je na cienkie, ok. trzymetrowe pasma.
 
4. Pani Józefa ma jeszcze swój „kulok” lecz leży on głęboko schowany, gdyż od ok. 10 lat jest ona w posiadaniu maszynki, którą kiedyś kupiono dla niej w Niemczech. Każdy kto chce pomóc dostaje wytyczne: kręcić maszynką równo i powoli!
 
5. Tak gotowe już ciasto w formie długich pasm układamy na prześcieradle, najlepiej na stole, by przeschło. „Nie może jednak przeschnąć zbyt mocno, koniecznie musi zachować swą odpowiednią wilgotność”- ostrzega pani Józefa.
 
6. Podsuszone ciasto kroimy na małe 4 cm paseczki i przepuszczamy kolejno przez urządzenie, z którego otrzymamy  cieniutkie nitki makaronu. Na tym samym prześcieradle muszą  one tym razem schnąć, najlepiej aż do następnego dnia.