„Mleczne” prognozy Komisji Europejskiej
Prognozy Komisji Europejskiej zakładają wzrost produkcji mleka w 2019 r. Pogłowie krów mlecznych w Unii Europejskiej, pod koniec 2018 r. było o 1,6 proc. niższe niż przed rokiem. Na podaż pasz negatywny wpływ miała przede wszystkim susza. Zakładając, że warunki pogodowe będą normalne, w drugiej połowie tego roku produkcja mleka powinna wzrosnąć o 0,7 proc. do 167,3 mln ton.
Unia Europejska pozostaje największym eksporterem produktów mleczarskich, z 32 proc. udziałem w handlu światowym. Najważniejszym unijnym produktem eksportowym przemysłu mleczarskiego jest ser, którego udział w eksporcie wynosi około 40 proc. Można spodziewać się, że eksport sera wzrośnie o kolejny procent, po podpisaniu umowy o wolnym handlu z Japonią, ale też stale rosnącym zainteresowaniem importerów tym produktem. Europejskie ceny odtłuszczonego mleka w proszku są wyższe niż na rynku światowym, jednak unijni producenci w dalszym ciągu pozostają konkurencyjni, a jego eksport w bieżącym roku może być o 3 proc wyższy. W przypadku pełnego mleka w proszku pozycja Unii słabnie, na rzecz Nowej Zelandii, gdyż w 2018 r. jego eksport był o 15% niższy. Tendencja ta zapewne utrzyma się również w tym roku.
Dorota Śmigielska PFHKiBM